De site Amputees.nl is in oktober online gegaan. De site is bedoeld om veel informatie op een overzichtelijke manier aan te bieden. Ledemaat-geamputeerden en ouders van kinderen met een aangeboren aandoening aan arm of been en hun familie kunnen op deze wijze eenvoudig aan informatie komen. Ook voor de beginnend student is Amputees.nl een aanrader.
Juiste informatie op juiste plaats
Initiatief achter de site is fysiotherapeut Hans van Mourik van Prothese-Unlimited. Het idee van het zoeksysteem van Amputees.nl is eenvoudig en eigenlijk overgenomen van recepten-sites. "Met Googelen komen soms 107.000 items op je af, waardoor patiënten door de bomen het bos niet meer zien. Zoals je recept voor je gerecht met bepaalde ingrediënten zoekt, zo wil je eigenlijk ook je informatie bij elkaar zoeken na een amputatie. Als je dan "pittig" wilt, dan zit je niet te wachten op "slappe" informatie, wil je vis dan verwacht je geen vlees.", aldus Van Mourik.
Geamputeerde voorbereiden op een hulpmiddel naar keuze
Prothesegebruikers en personen met een amputatie of verkorting aan arm of been kunnen direct in de eigen regio de contact adressen zien van; revalidatieartsen, onderzoekers, patiëntenorganisaties, producenten en consumenten, lotgenoten, hulpverleners, trainers, wetenschappers, beleidsmakers, studenten, ontwerpers, fysio - en ergotherapeuten. Amputees.nl zal de komende maanden verder uitgebreid worden. Medio november zal nog een keuzewijzer worden toegevoegd, waarbij de geamputeerde zich kan voorbereiden op een hulpmiddel naar keuze. De ambitie is verder om ook op Europees en inter-continentaal vlak verder samen te werken.
Preventieve werking
Ook is er veel aandacht voor op de site voor het voorkomen van een amputatie. Vaatproblematiek vanuit de diabeteszorg is prominent aanwezig en heeft acuut trauma van o.a. handen met vuurwerkaccidenten rond de jaarwisseling weer veel aandacht. Prothese Unlimited is partner in kwaliteitszorg en kwaliteitsbevordering van hulpmiddelen van eindgebruikers, pro- en orthesen in het bijzonder in samenwerking met zorgaanbieders, verstrekkers en overheid.
(oktober 2009)